🇬🇧 🇷🇸  
Повратак исходишту
Косово и Метохија
 
О музици и обичајима из овог краја

 

Обилазак  Сретачке  жупе,  како  је  мештани  зову,  и  истраживање   музике, певања  и обичаја из овог краја олакшали су нам Крунислав Костић из Приштине, рођен  у Драјчићима у староседелачкој породици, који се из Приштине вратио у родно место после ратних дешавања 1999. године и Томислав Томић – Тома, учитељ у пензији. 

 

Септембра 2007. године смо их затекли у расправи  са комшијама муслиманима, који су на сеоску школу поболи  албанску заставу и планирали  како да сруше стару школу из XIV века, која спада у објекте од историјског значаја за српску просвету и културу. Иако је у то време  сада покојна чика Томина жена била тешко болесна, чика Тома је нашао времена  и стрпљења  да са нама прође  кроз целу жупу и одведе нас код Ратке Ивановић, која је у том часу враћала козе са испаше и потом нам показала ношњу Средачке жупе. 

 

Вредна сведочанства су нам дали и Векослав Стевановић, секретар  Учитељског факултета у Призрену, са седиштем у Лепосавићу, Горан и Мита Вељковићи, Милован Зарковић и Небојша Милосављевић звани Кушнер, родом из Липљана. Захваљујући овим људима и великој упорности екипе која је радила  на истраживању  овог дела Србије, наш истраживачки  рад је уродио плодом – кореографијом  коју је наше друштво по први пут извело на сценама Србије. 

 

Осим тога, имали смо прилику за на основу казивања запишемо здравицу коју су мештани често говорили. Ова здравица је нека врста правила понашања за печалбаре који су радили у далеким земљама, у Америци, Аустралији и другде, али су морали да се врате кући за празнике Сабор и Тројице. Она више личи на клетву, него на здравицу, али саопштава све што је важно да би се људи поштовали међу собом.

 

Здравица

 Кој’ дош’о, добро дош’о,

кој’ не дош’о, никад да не дође!

Кој’ помери међу, бог памет да му помери,

да се у кући деца рађају, да славимо Ускрс,

да нам жито роди, ЗДРАВ’ СЕ!

 

Музички материјал  сакупљен  на овом  подручју указује на неке  елементе мелодијско-ритмичких токова који се могу издвојити као карактеристика ове области. Као што ће и изабрани примери показати, мелодије су претежно живахне, разигране, очигледно намењене пратњи игре. Без претераних  украса, мелодија се креће  између поступног и скоковитог покрета.

 

Ритмичке јединице и метричка подела су правилни, засновани на парним груписањима тонова, по два или четири, који заправо  и чине украс основне мелодије. Једна од ритмичких фигура, која се јавља готово у свим крајевима Косова и Метохије, јесте пунктирана нота којом се прати стилизовани корак игре заснован  на задржци.

 

Опсег мелодије често није завидан, али се путем претходно наведених  елемената музика  обогаћује  на тај начин  да  осликава  ведар  дух и темперамент локалног живља.

 

Овде смо нашли једно врло интересантно  коло, за које локално становништво каже да се игра „коло на коло и један врз коло“, са једним играчем који се на врх кола одржава на вилама за сено.

 

 

Кореографија Текла ми је ладна вода Бистрица 
песме и игре из Средачке Жупе
Призренка
Ајде Стамена бела румена 
Игра љубави

Покрај, Кито, покрај, мори, да не се удавиш! И!

Тиво гази, Кито, мори, не те жалим тебе, мори,

 

[ Већ ] Твоје русе косе. И!

[ Већ ] Твоје бело лице. И!

[ Већ ] Твоје алтан чело. И! [ Већ ] Твоје гајтан веђе. И! [ Већ ] Твоје црне очи. И!

[ Већ ] Твој калем носа. И! [ Већ ] Твоја кути уста. И!

[ Већ ] Твоји бисер зуби. И! [ Већ ] Твоје бело грло. И!

[ Већ ] Твоје бајрак снага. И! [ Већ ] Твоје беле ноге. И!

[ Већ ] Твоје лепе теше [одело]. И! [ Већ ] Теше, све кадифа. И!

 

Корак десном ногом удесно с привлачењем, 

корак левом ногом улево с привлачењем, 

корак десном ногом удесно с привлачењем, 

корак левом ногом улево с привлачењем, 

корак десном ногом удесно с привлачењем, 

корак левом ногом улево с привлачењем.

 

Моја жена леб месила

 

Моја жена ’леб месила Јадан ја, сирома Заб’равила сол да тури,

дочуле гу екмеџије [хлебари], Писале гу на лопату.

Моја жена приставила, Заб’равила цол да тури, Отишла је у комшије, дома месо загорело.

да л’ да бијем, да л’ да карам?

Бијење је - грљење је, А карање - миловање.

Играла Јана и Мара

 

Играла Јана, мори, и Мара, 

Играла ситно, мори, и китно. 

На Мару гу је кита и свита,

Еј, мори, свита, мори и кита. 

На Јану гу је сребро и злато.

Покрај жито